Çin kültüründe uğur getiren hayvan simgesi ; ağından aşağı doğru kaymasından esinlenilerek oluştuğu kabul edilen “ gökyüzünden inen talih “ simgesi ,
Uzaktan dönen bir oğulun ya da misafirin habercisi olarak algılandığı için “ bir anneye neşe veren “ hayvan simgesi ,
Ortodoks inançta , simgesel anlamda “ koruyucu hayvan “
İslami gelenekte de koruyucu hayvan simgesidir . Hicret sırasında Peygamberimiz bir mağaraya sığınır .Örümcek mağaranın ağzına ağ örer .Bunu gören Mekkeliler mağarada kimsenin bulunmadığı kanısına vararak çekip giderler .( simgeler sözlüğü )
Karşıt görüşler de yok değildir .Bazı tradisyonlarda kötülükle de özdeşleştirilmiştir .”Gece görünen örümcek umut , sabahki keder , öğleden sonraki hediyedir.” tarzında inanışlar da mevcuttur .
Gregoire le Grand ‘ a göre örümcek sinsi ve acımasızdır .” Örümcek ağlarını incecik iplikler yardımıyla büyük bir düzen ve titizlikle oluşturduğuna dikkat çekmek gerekir .Benzer şekilde riyakarlar tüm davranış ve hareketlerinde tutumlu ve ihtiyatlı görünürler.” ( semboller sözlüğü )
Mitolojisi ise şu şekilde geçer .”Athena insanların yaptığı bütün sanatların ve işlerin, özellikle kadınların yaptıkları ince nakışların işlemelerin koruyucusu idi. Hera’nın gelinliğini kendi elleri ile hazırlamıştı. Bu gibi işlerde oldukça başarılı olan Yunan kadınlar sanatlarını Athena’yı çalışırken seyrederek öğrendiklerini, onun öğütlerini dinlediklerini söyleyerek övünürlerdi. Fakat iyi kalpli yumuşak Athena’nın da zaman zaman öfkeye kapılıp kalp kırdığı, intikam aldığı olurdu.
Efsaneye göre Lidyalı güzel bir kız olan Arakne gergef işlemekte, oya yapmakta o kadar başarılıymış ki arada sırada Nympha’lar bile, ormanlardan ve su başlarından ayrılarak onu izlemeye gelirlerdi. Bir gün periler ona bu güzel sanatı “Bu kadar hoş gergef işlemeyi sana Zeka Tanrıçası mı öğretti” diye sordular. Arakne ise “O kim benimle boy ölçüşebilir, ben bu işte herkesi hatta Athena’yı bile geride bırakırım ” diye karşılık verdi.
Athena bütün bunları duymuştu. İhtiyar bir kadın şekline girerek Arakne’nin yanına geldi. “Kızım ” dedi ” İhtiyarlık insana yalnız keder ve üzüntü getirmez, tecrübe de getirir. Öğütlerimi yabana atma, evet sen sanatında çok başarılısın, bütün kadınları, kızları geçebilirsin fakat bir tanrıçanın gücü, sanatı her şeyin üstündedir. Kendini o kadar büyük görme.
“Ben gurura kapılmıyorum, kendimi büyük görmüyorum, gerçeği söylüyorum. İsterse Athena gelsin, ben onunla da yarışa girerim” dedi.
“İşte geldi” diyerek zeka tanrıçası ihtiyar kadın şeklinden çıktı ve kendi tanrısal görüntüsüne büründü. Bunun üzerine, “Sen ölmeyeceksin fakat benimle boy ölçüşme cesaretini gösterdiğin için hayatını ağ üstünde asılı olarak geçireceksin” diyerek Arakne’yi bir örümceğe çevirdi. Bu nedenle Arakne, Athena’yı ve Athena’nın çocuklarını asla kendi çocuklarının rahat bırakmayacağımı söyleyerek onu lanetlemiş. Bu yüzden Athena melezleri örümceklerden çok korkar. Ve örümceğin ağ örmesini Arakne’den aldığı anlatılır.”( Vikipedi )
Bir görüşe göre de “ Gündüz Güneş , gece Ay Dünya ‘ya hayat verendir .Eski Türkler ‘de Şamanizm ‘de Ay gece ışık verdiğinden dişiliği temsil etmiştir .Ay takvimi 28+3 ‘tür .Gece hayat veren AY -DİŞİ gibi örümcek de ağını gece örer .Bu nedenle gece çalışan örümcek ANAERKİLLİK sembolüdür .Bir gelin eve gelir ve çoğalarak neslini devam ettirir .O nedenle örümcek ağı ( ANAERKİLLİK) , evin nesli devam etsin diye çoğalma üreme sembolü olarak eve asılır .
Örümcekler sadece korktuklarında veya tehdit edildiklerinde, kaçamayacaklarını düşünürlerse ısırırlar. Örneğin biyologlar, birçok örümceği çıplak elleriyle yakalarlar ve çok nadiren ısırılırlar. Bir örnek olarak, Sydney Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü’nden Lizzy Lowe, 30 yıllık kariyeri boyunca on binlerce örümceğe dokunduğunu ve sadece 2 defa ısırıldığını söylüyor. Bu iki ısırık da ciddiye almaya bile değmeyecek etkilere neden olmuş. Öfke ve saldırganlık konusunda örümcekler yanlış anlaşılmaktadır. Örneğin zıplayan örümcekler, kısa sürede çok büyük mesafeleri sıçrayarak kat edebildikleri için agresif olarak değerlendirilirler. Halbuki bu, bu canlıların normal hareket yöntemidir.
Dünyada yaşayan örümcek türleri çok fazla olmakla birlikte birçoğu da zehirli değildir. Ama karadul örümceği (Latrodectus mactans), zehirli örümcek türleri içinde bulunan, en çok korkulan örümcekler arasında yerini alır. Karadul ismini, dişilerinin çiftleştikten sonra erkeklerini yemelerinden alan bu örümceklerin erkeklerinin zehirleri, insanlar için tehlikeli değildir.
Ana sembolik Ay ‘dır .Yan sembolikler Satürn ( zehirli olanları ) ve Merkür’dür(bazı davranış özellikleri ve yapısı )
Artı olarak tradisyonlarda geçen koruyucu özelliği nedeniyle Jüpiter yengeç pozisyonu eklenebilir .(ABD’nin Kuzey Karolina eyaletindeki elli evde yaptıkları bir araştırmayı yayınlayan bilim insanı Matt Bertone ve meslektaşları, ziyaret ettikleri evlerin çoğunda örümceğe rastladılar .Karşılaştıkları en yaygın tür ise dünyanın en yaygın örümcek türlerine sahip Theridiidae familyasının üyeleriydi. Bu örümcekler, pamuksu düzensiz ağlarıyla biliniyorlar. Bir diğer yaygın örümcek türü ise bizim uzun ince bacakları ile tanıdığımız Pholcidae örümcekleriydi.
Bu iki örümcek türü de ağlarını belirli bir yere örüp gezintiye çıktıktan sonra, acıktıklarında ağlarına dönüyorlar. Asıl mesele ise bu örümceklerin beslendikleri şeylerde. Evinizde bulunan ve hastalık taşıması muhtemel olan hemen hemen her haşere onların hedefi oluyor. Mesela sivrisineklere bayılıyorlar. Hatta bazen kendi türlerinin bölgedeki sayısı fazlaysa onları da yiyebiliyorlar ve evinizde size zarar verebilecek diğer haşerelerin hazin sonunu getirebiliyorlar /webtekno com.)
Ek not : The book of rulerhips Lee Lehman ‘ın kitabında Merkür ; The rulership book Rex Bills Satürn olarak geçer.
Onur Güven