Sosyal Medya

Çalışma Saatleri

Çalışma Saatleri;
Pazar: 12:00-20:00
Pazartesi:08:00-21:00
Salı:08:00-21:00
Çarşamba:08:00-21:00
Perşembe:08:00-21:00
Cuma:08:00-21:00
Cumartesi:08:00-21:00

HAYATI KAÇIRDIĞINI DÜŞÜNME ANKSİYETESİ (FEAR OF MISSING OUT)

Internetin yaygınlaşması , sosyal medyanın hayatımızın her safhasına girmesiyle bazı anksiyete bozuklukları da gündemimize girmeye başladı .Bugün değinmek istediğim konu ise aslında 2011 yılında ‘The Guardian’ gazetesinde de yayınlanan daha doğrusu kavramın adı konulan makalede hayatımıza giren bir kavram. “Fear Of Missing Out “ ( FOMO)yani güncel deyimle , başkalarının deneyimlediği hazlardan , argümanlardan, ‘şey’ lerden eksik kaldığını düşünme , bunun için endişe hissetme konusudur.

Bu konuya astrolojik olarak gireceğim. Öncelikle korku , kaygı , anksiyete üzerinde duralım. Astrolojik metaforlarda korkunun tüm alt ve üst başlıklarında başrol Satürn e aittir. ( ek olarak Ay ve Mars ) Nihayetinde bu kavram(FOMO) aslında hayatımızda Satürn Oğlak ve pandemi sürecinde daha da oturdu. Bir şeyleri kaçırdığını , hazzı ve hedoniyi , veri akışını yitirdiğini hissetme , düşünme durumu ise aslında yine Ay (küçük Satürn ) ile ilişkilendirilecektir. Ancak bu durum , elbette dünya topluluklarında farklı seyreden bir kavram.

Örneğin Norveç, İsveç , Danimarka gibi ülkelerde , belki bilimsel veya kültürel bazı arşiv bilgilerine ulaşma adına bir anksiyete toplumda yaşanabilirken , Orta Doğu coğrafyasında , ülkemizde sosyal dinamiğin daha tabii ve hedonist ihtiyaçlarına ulaşma adına bir fomo(Ay / Satürn ) gelişebilir . Bilhassa ekonomik yetersizliğin yaşandığı böylesi bir sosyal kültürde , bu daha derin ve hatta sanrılarla ve şizoid bozukluklarla dolu (Neptün) yaşanabilir.

Belli bir süre sonra toplumun demografik yapısında (Satürn ) bazı kırılmalar , yozlaşmalar görülmesi olasıdır. Bu dinamiğin körüklemesinde (FOMO) altında sosyal medya da görülen mutlu karelere imrenme yatmaktadır. “ Herkes hayatını yaşıyor, ben oturuyorum’ bilincinin altında ‘şans faktörü’ nü ve dahası hayatı yanlış okuma , yanlış yorumlama veya şansın gerçekte ne olduğunu bilememe sorunu olduğunu düşünüyorum.

Bununla ilgili aşağıdaki yazıma göz gezdirebilirsiniz. https://onurguven.org/2021/11/08/sans-noktasievrensel-degirmen/

Diğer yandan gittikçe daha da yaygınlaşacak , bozulan ekonomide para efendilerinin bir ütopya ideallerini gerçekleştirmeye doğru gideceği bu çarkta ‘fomo’ gibi daha bir çok kavramlarla yaşamamak adına dikkatli olmalıyız.

Ekonomik sorunların (Boğa – Akrep ) global bir seyir aldığı , varsıl ve yoksul kavramlarındaki makas aralığının gittikçe açıldığı, sosyal medyanın et pazarına dönüştüğü , üniversitelerin akademik çatı altında bilim üretim merkezi olmaktan çıkıp , salt sosyalleşme merkezleri haline geldiği bu siklusta Satürn’ ün Kova Burcundan çıkarken ne gibi durumlar yaratacağı da çok açık.

Benim ütopyam ise şu , çocuk yapmaya ve yetiştirmeye haizlik testi ! Aileler , kendi çocukluklarını yaşayamadan , erginleşip , gelişmeden , sosyo-ekonomik ve psikolojik yeterliliğe sahip olmadan asla çocuk yapamamalı ve bu vebali almamalı , ortaya bu kavramlarla boğuşan nesilleri yetiştirmemelidir.

Unutmayınız ki , hayatta hiç kimse hiç bir şeyi kaçırmaz , her şey olması gereken zamanda , olması gereken yerde , olması gereken kişilerle ve süreçte olacaktır. Zamanın kalitesini yükseltmek isterseniz , farkındalığınızı ve dalga boylarınızı yükseltmeli (sigara , gıybet , nifak , iftira , dedikodudan kaçınarak )meditatif çalışmalar yapmalısınız. Bunları kaçırmayınız !

Onur Güven

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Onur Güven sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et