Site icon Onur Güven

ASTROLOJİK VERİLERLE DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞMİŞ ÖNEMLİ UÇAK KAZALARI

Kuşlar gibi özgür , gökyüzünde uçabilmek  geçmişte insanlara büyük ilham kaynağı oluşturmuş  , bu uğurda ilk hava şehidimiz de Farab şehri doğumlu  İsmail bin Hammad el Cevheri  olmuştur. Sözlük bilimi ile uğraşan Cevheri, sürekli kuşları izlemekte  ve onlar gibi uçmanın mümkün olabileceğini düşünmektedir. M.S 1002 yılında Nişabur’da bir caminin çatısına çıkıp,  kendi tasarladığı tahta kanatları iplerle vücuduna bağlamış , ancak kanatlar onu taşıyamadığı için hızla yere düşerek hayatını kaybetmiştir.Böylece Cevheri bilinen ilk Türk havacılık kazasının kurbanı olmuştur .Onun gibi uçma sevdalısı bir diğer kişi Siracettein Doğulu’dur.Bizans döneminde İmparator  Komnenos’un İstanbul’da  , II. Kılıçaslan’ın onuruna, Atmeydanı’nda düzenlenen şöleninde Siraceddin Doğulu uçma denemesi yapmak üzere kuleye çıkar  .Üzerinde  ince uzun ,bol bir elbise vardır. Rüzgar elbisesini şişirince kendini boşluğa bırakır ve ne yazık ki beklenen son olur . Yere hızla düşerek hayatını kaybeder.

Havacılık tarihinde bir diğer uçma denemesi yapmış  kişi , IV. Murat döneminde yaşamış bir Türk bilgini olan Hezarfen Ahmet Çelebi’dir.  Kendi yapmış olduğu kanatlarla, Galata kulesinden Üsküdar’daki Doğancılar’a kadar 1200 m’lik mesafeyi uçarak geçmiştir. Padişah IV. Murat kendisine bir kese altın vererek: “Bu adam çok korkulacak bir kişidir. Her ne dilerse elinden gelir, böyle kimselerin burada barındırılması caiz değil” diye Cezayir’e göndermiş ve  Çelebi daha ilerleyen yıllarda orada vefat etmiştir . Kendisiyle ilgili bilgiler Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden aktarılmıştır.

Lagari Hasan Çelebi  ise yine IV. Murat döneminde yaşamış bir diğer Türk bilginidir. Kendi icadı olan barut ile çalışan, yedi kollu roketle Sarayburnu açıklarında göğe yükselmiş ve yine kendi yapmış oldugu ilkel paraşütle denize inmeyi başarmıştır. Padişahın huzuruna getirilmiş ve yetmiş akçe aylık ile sipahi yazılmıştır. Sonra Kırım’a Selamet Giray Han’ın emrine verilmiş ve orada ölmüştür. 

Dünyanın genelinde ise 1800’lü yıllarda , motorlu ya da motorsuz hava araçları üzerinde çalışılmış ve uçuş deneyimleri gerçekleştirilmiştir .Havacılık tarihinin ilk ölümcül uçak kazası ise 17 eylül 1908 yılında , Fort Myers , Virginia’da gerçekleşmiştir .Wright kardeşlerin ürettiği uçak , gösteri uçuşu sırasında düşmüş ve bir kişi hayatını kaybetmiştir . 

Gelelim günümüze , sivil  havacılıkta kaza kayıtları 1942 yılından bu yana tutulmaya başlanmıştır . Bu kayıtlara göre, özellikle 1950’li yıllardan itibaren hava taşımacılığındaki artışa bağlı olarak, uçak kazalarında 1970’lere kadar yıllık ortalama can kaybı bin kişi ile bin 500 kişi arasında değişmektedir .Havacılık verilerine göre, 1942 yılından bu yana en fazla uçak kazası 2 bin 373 kişinin öldüğü 1972 yılında gerçekleşmiştir .Sonraki yıllarda uçak kazaları ve can kayıpları giderek azalsa da, ikinci en büyük can kaybının verildiği yıl 2 bin 10 kişi ile 1985 ve üçüncü en büyük can kaybının verildiği yıl da bin 845 kişi ile 1997 yılı olmuştur .Geride  bıraktığımız 2018 yılı, hava ulaşımı açısından en ölümlü yıllardan biri olmuştur Geçen yıl meydana gelen 15 uçak kazasında 556 kişi hayatını kaybetmiştir Aviation Safety Network’ün (ASN) verilerine göre 2018’de 37 milyon 800 bin sefer yapılmış ,2,54 milyonda bir sefer kazayla sonuçlanmıştır .

Küresel hava taşımacılığı açısından, 2017 yılı ise kayıtların tutulmaya başlandığı 1946’dan bu yana en güvenli yıl olmuştur . 2017 yılında yaşanan 10 uçak kazasında 44 kişi yaşamını yitirmiştir.

Peki tüm bu veriler ışığında , uçak kazalarına yol açan gökyüzü konfigürasyonları  bulmak mümkün müdür? Astroloji yolu ile bu kazalar önceden öngörülebilir mi? gibi soruların cevabı için geçmiş yıllarda dünyada ve Türkiye’de olan uçak kazaları datalarını inceledim.Kaza ayrıntılarını ve bulduğum sonuçları sizlerle paylaşmak isterim .

DÜNYADAKİ ÖNEMLİ UÇAK KAZALARI 

1) 23 Haziran 1985’te sabahın erken saatlerinde,Hindistan  Hava Yolları Uçağı Boeing 747, Hindistan’ın Başkenti Yeni Delhi’ye gitmek üzere Kanada’dan yola çıkıyor. Rotasını önce Londra’ya çeviren uçağın kısa süre sonra sinyali Hava Trafik Kontrolü’nün ekranından kayboluyor. Ardından bölgedeki birçok gemi arama çalışmalarına başlıyor. Ne yazık ki arama gemileri, uçağın kaybolmasından iki saat sonra Atlas Okyanusu açıklarında uçağın enkazına ulaşıyor. Mürettebat dahil 329 kişinin bulunduğu uçaktan kurtulan olmuyor.Uçağın kara kutusundaki ses kayıtları incelendiğinde, kokpitte herhangi bir sorunla ilgili konuşmaya rastlanmıyor ancak her iki ses kaydı da saat 08.04  de kesiliyor. Hiçbir bulgu elde edilememesi, mürettebatın müdahalesine olanak vermeyecek büyüklükte bir şey olduğu anlamına geliyor. Yolcu listesini incelediklerinde, bir yolcunun check in yaptırıp uçağa binmediğini fark ediyorlar. Bu kişi bagaj tesliminde, Toronto’ya bileti olmasına rağmen bavulunun Yeni Delhi’ye aktarılmasını istiyor. Bavul dedektörle aranmasına rağmen görevliler dedektörün çıkardığı sesten şüphelenmiyor. Bomba dolu bavul, uçağın bagaj odasına konuyor. Uçak Atlas Okyanusu’nun üzerinde süzülürken bir anda uçağın gövdesi patlamanın etkisiyle paramparça oluyor. Uçağın içinde oluşan hava basıncı ise yolcuları yerlerinden sökerek dışarıya fırlatıyor. Uçak ise ölümcül derecede hasar alıyor…( 1985 yılında 4 mayıs ve 19 mayısta boğa akrep aksında ay ve güneş tutulmaları oldu ve bu olay tutulma etkisinde gerçekleşti .) 

2) 2 Ekim 1996 Lima Peru Aeroperu 603 sefer sayılı uçak, Santiago Şili’ye gitmek üzere havalanıyor. Uçak; Boeing 757 tipi, gelişmiş bir jet. 61 yolcu ve 9 mürettebat taşıyan uçakta, kalkıştan birkaç dakika sonra bir şeyler ters gitmeye başlıyor. Uçağın yerden ne kadar yüksekte olduğunu gösteren altimetre takılıyor. Uçak havada olmasına rağmen yüksekliği ‘0’ gösteriyor. Hemen ardından hız göstergesi devre dışı kalıyor. Gece deniz üzerinde hiçbir yön göstergesi olmadan kör uçuş yapan pilotlar iniş yapmaya karar veriyorlar ve kule görevlilerine uçağın yüksekliğini soruyorlar. Kule görevlileri uçağın yüksekliğinin 7.000 fit olduğunu söylüyor ancak bir anda uçağın kanadı yere değiyor ve uçak denize çakılıyor. 603 numaralı uçuştan geriye ne yazık ki hayatta kalan olmuyor.

Uçaktaki bilgisayar sisteminin neden bozulduğunu araştırmaya başlayan ekip, çok ilginç bir veriye ulaşıyor.

757’de de bulunan static ve port adı verilen tüpler, hızı ve yüksekliği ölçerek, aldıkları bilgileri uçağın bilgisayar sistemine aktaran küçük dış alıcılardır. Uçağın bu alıcılarının bir bant tabakasıyla kaplandığı anlaşılıyor. Lima Hava Alanındaki bakım ekibine yöneliyorlar. Bakım işçileri jeti temizlerken, işçilerden biri statikler zarar görmesin diye onları bantlıyor ancak temizlikten sonra bantları çıkarmayı unutuyor. Bu bantlar yüzünden kuledeki görevliler uçağın yüksekliğini ve hızını yanlış görüyorlar. Böylelikle ufacık bir hata trajik sonuçlara neden oluyor…( 1996 yılında 27 eylülde ay , 12 ekimde koç terazi aksında güneş tutulması oldu ve bu olay da tutulma etkisinde gerçekleşti. ) 

3) 1 Şubat 1991’de US air 1493 nolu uçak Los Angles Hava Alanına doğru yol alıyor. Kule uçağa hızlıca alçalmasını, güney yönünde  çok fazla hava trafiği olacağını söylüyor. Hemen ardından Kaptan Pilot alçalmaya başlıyor. Kaptan iniş izni için kuleden izin istiyor ancak cevap alamıyor. Ardından bir dakika içinde tekrar kuleyle bağlantı kurmaya çalışıyor. İniş ve kalkıştan sorumlu kule görevlisi diğer uçaklara odaklanmış durumda olduğu için çağrıyı duymuyor. Sonunda beklenen iniş izni veriliyor ancak 1493 yere iniş yaptığı sırada infilak ederek alevler içinde Los Angles hava alanına çarpıyor. Acil durum araçları derhal devreye giriyor ancak uçağın kabini zehirli dumanla doluyor ve yolcuların bir kısmı uçakta mahsur kalıyor.

Hayatta kalanları arama çalışması sürerken itfaiye ekipleri hayret verici bir şeyle karşılaşıyorlar.

Enkazın arasında bir pervane bulunuyor. Ve enkazda iki uçak olduğunu fark ediyorlar. Skywest 5569 nolu uçağında aynı pistte olduğu tespit ediliyor. Skywest 5569’daki 12 kişi hayatını kaybediyor. Büyük uçakta ise 20 kişi ölüyor, 2 kişi ölümcül hasar alıyor. Yardımcı pilot kurtuluyor ancak asıl pilot hayatını kaybediyor. Kuledeki görevli yoğunluk sebebiyle Skywest 5569’a iniş izni verdikten sonra bunu unutuyor ve US air 1493’e de iniş izni veriyor. Görevlinin kısa süreli dalgınlığı bir sürü insanın ölümüne sebep oluyor.( 1991 yılında 15 ocakta güneş tutulması oğlak yengeç aksında  , 30 ocakta ay tutulması aslan kova aksında oldu .Bu olay da tutulma etkisinde gerçekleşti ) 

4) 4 Nisan 1977’de Southern Airways 242 sefer sayılı uçak, 81 yolcuyla beraber Atlanta’ya gitmek üzere 3.45’te havalanıyor. 81 yolcunun çoğunluğunu yakın üslerden gelen ordu mensupları oluşturuyor. Bir jet uçağı olan DC-9, yoğun yağış altında yoluna devam ederken bir anda kasırga başlıyor. Uçağın her iki tarafı da yoğun dolu yağışıyla sarsılıyor. Beyzbol topu büyüklüğündeki bu dolu parçaları, uçağın ön camlarını çatlatıp tahrip ediyor. Uçağın elektrik gücü azalmaya başlıyor ve yoğun sisten ekranda ufuk çizgisi görünmüyor. Beyzbol topu büyüklüğündeki bu dolu taneleri uçağın motoruna da zarar vermeye başlıyor ve sol motor tamamen duruyor.

Bir süre sonra sağ motor da duruyor ve uçak havada süzülmeye başlıyor.

Motorları havada duran 242, hızla gökyüzünden düşmeye başlıyor. Uçak iki dakika kadar elektriksiz kaldıktan sonra yedek güç birimi devreye giriyor. Uçak deneyimli pilotu sayesinde fırtınadan çıkarak parlak bir gökyüzüne ulaşmayı başarıyor ancak çok fazla irtifa kaybeden uçağın en yakın hava alanına inip inemeyeceği bilinmiyor. Pilotlar sonunda uçağı otobana indirmeye karar veriyor. Pilotlar uçağı yola indirmeyi başarmış olsalar da uçağın tekerlekleri yere değdikten kısa bir süre sonra uçak New Hope Kenti’ne çarpıyor. Yanan enkazdan kaçıp kurtulabilen insanlar olsa da bu trajik kazada 72 kişi hayatını kaybediyor. ( Olayın olduğu gün , 1977 yılında 4 nisanda koç terazi aksında  ay tutulması oldu .) 

5) 3 Mart 1991 saat 9.40’da United Airlines 585 sefer sayılı uçak Colorado Springs’e inmek için alçalıyor. Uçuş sırasında birçok kez türbülansa giren uçak alçalma sırasında daha fazla sarsılmaya başlıyor. Uçak havaalanından da görülmeye başlıyor ancak bir anda 737 kontrolden çıkıyor. Bir anda havada dönmeye başlayan uçak, havaalanına 3 km kala tepe üstü çakılıyor. 37 tonluk 737’den geriye neredeyse hiçbir şey kalmıyor. Ne yazık ki kurtulan olmuyor. Uçaktaki 20 yolcu ve mürettebatın tamamı hayatını kaybediyor.

Araştırmacılar bu trajik kazanın ardından, kazanın pilotaj hatasından kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırmaya başlıyorlar.

Ulusal Hava Kurumu uçakla ilgili zahmetli bir incelemeye başlıyor. Uçağın uçuş kontrolleri ile ilgili feci bir durum yaşadığını düşünüyorlar. Müfettişler uçağın arkasındaki dümenin uçağın ani dönüşüne bir etkisi olabileceğini düşünüyor. Müfettişler araştırmaları sonucunda, uçağın dümenini kontrol eden valf adı verilen sistemin şıkıştığını ve bu sıkışıklığın uçağın düşmesine neden olduğunu keşfediyorlar. Ufacık bir sıkışıklık, onlarca kişinin hayatına mal oluyor.( 1991 yılında 30 ocakta aslan kova aksında ay tutulması oldu .Tutulma etkileri ilk bir aylık süreçte çok etkin olduğundan , bu olay da tutulma etkisi altında oldu .) 

6) 14 ağustos 2005 günü Helios’a ait Boeing-737 tipi yolcu uçağı, Prag için havalanıyor. Atina’da dağlık bir bölgeye düşen uçakta 115 yolcu ile 6 mürettebat ne yazık ki ölüyor. Uçağın düşüş nedeni araştırıldığında ortaya oldukça vahim sonuçlar çıkıyor. Yer hizmetleri mühendisleri uçak yerdeyken uçağın basıncını kontrol etmek için anahtarını manuele getirip uçakta herhangi bir basınç kaybı var mı diye kontrol ediyor. Ardından anahtarı eski haline getirmeyi unutuyorlar. Pilotlar saatler sonra kokpite geldiklerinde anahtarın manuelde olduğunu da fark etmiyorlar. Uçak havalandıktan kısa bir süre sonra atmosfer incelmeye başlıyor ve oksijen maskeleri düşüyor. Bu tip durumlarda uçağın hemen alçalmaya geçmesi gerekirken uçak tırmanmaya devam ediyor.

Ardından pilotlar bilinç kaybı yaşayıp hipoksiye giriyorlar.

Uçağın içinde bulunan deneyimli kabin personeli Prodromu ,pilotlarla telefon ile bağlantıya geçmeye çalışıyor ancak başarılı olamıyor. Boeing 737 tipi uçaklarda kalan son oksijen, düşen oksijen maskelerinde olduğu için diğer yolcuların maskelerini alarak ilerlemeye çalışıyor. Yunanistan kendisine doğru gelen uçağa karşı, bunun bir terör saldırısı olabileceğini düşünerek Yunan jetlerini yolluyor. Yunan jetleri uçağın çağrılara yanıt vermediğini anlayınca yakın temasa geçip uçak ile bağlantı kurmaya çalışıyor ama yanıt alamıyor. Prodromu hipoksi ile mücadele ederken bir yandan da uçağı kurtarmaya çalışıyor. Uçağı kullanmayı başarsa bile artık çok geç oluyor çünkü uçak havada fazla kalıyor ve yakıtı tükeniyor. Ne yazık ki uçaktan kurtulan olmuyor.

7) Gelelim gelmiş geçmiş en ölümcül uçak kazasına… 27 Mart 1977’de, Kanarya Adaları’nın en büyüğü olan Tenerife Adası insanlık tarihinin en ölümcül havacılık kazasına ev sahipliği yapıyor. KLM’ye ait Boeing 747-206B tipi bir yolcu uçağı Pan American World Boeing 747-121 tipi uçağa çarpıyor. Dünya tarihinin en büyük uçak kazasında tam 583 kişi hayatını kaybediyor. Bu kazayı bu kadar trajik yapan ise yalnızca ölen insanların sayısı olmuyor. KLM uçağının Kaptan Pilotu Van Zanten’in yapmış olduğu büyük hata onlarca insanın hayatına mal oluyor.( 1977 yılında 4 nisanda ay , 18 nisanda güneş tutulması koç terazi aksında oldu .Bu olay tutulmadan hemen önce oldu .) 

8) 17 temmuz 2014 tarihinde Ukrayna sınırları içerisinde bir uçak kazası yaşandı. Hollanda’dan havalanan Malezya Havayollarına ait uçakta tam 298 kişi hayatını kaybetti. Batı ülkeleri ve Ukrayna, uçağı Rusya yanlısı silahlı grupların düşürdüğünü açıkladı.

9) 17 Kasım 2013’de Rusya’da yaşanan uçak kazasında 50 kişi yaşamını yitirdi. ( 2013 yılında 18 ekimde ay tutulması koç terazi aksında , 3 kasımda güneş tutulması boğa akrep aksında oldu .Bu olayda tutulma etkisinde gerçekleşti .) 

10) Japon Hava Yolları uçuş 123, 12 ağustos 1985 – Ueno, Japonya.

Japon hava Yollarına ait Boeing 747SR tipi uçakta kalkıştan 12 dakika sonra dikey kuyruğun büyük bir kısmı koptu, pilotların yoğun çabası sonucu 32 dakika daha uçan uçak Ueno yakınlarında Takamagahara dağına düştü. 15’i mürettebat 520 kişi ölürken 4 kişi kurtuldu. Bu kaza aynı zamanda tek uçağın karıştığı en çok ölümlü kazadır.

11 ) 12 Kasım 1996 – Yeni Delhi, Hindistan

Suudi Arabistan hava yolları’na ait Boeing 747 ile Kazakistan Hava yolları İlyushin 76’nın havada çarpışması neticesinde Boeing’deki 312, İlyushin’deki 37 kişiden kimse kurtulamadı ve toplam 349 kişi hayatını kaybetti.( 1996 yılında 12 ekimde koç terazi aksında güneş tutulması oldu .Bu olay tutulma etkisi altında gerçekleşti.)

12) Türk Hava Yolları uçuş 981, 3 mart 1974 – Paris, Fransa

Türk hava yollarına ait DC 10 tipi uçağın kargo kapısı kalkıştan kısa bir süre sonra açıldı ve uçak Paris dışında düştü. Bu kaza aynı zamanda Ermenonville hava faciası olarak da bilinir. 346 kişi yaşamını yitirmiştir.

13) Suudi Arabistan Hava Yolları uçuş 163, 19 Ağustos 1980 – Riyad

19 ağustos 1980 günü, Suudi Arabistan hava yolları’na ait, 163 uçuş numaralı, Lockheed l-1011-200 tristar tipi yolcu uçağının, Riyad hava alanından kalktıktan 6 dakika sonra kargo kısmında yangın çıktı. Uçak dönerek piste inmeyi başarsa da hava alanı itfaiyesinin geç müdahale etmesi sebebiyle 287 yolcu ve 14 mürettebat olmak üzere 301 kişinin tamamı hayatını kaybetti.( 1980 yılında 10 ağustosta aslan kova aksında güneş tutulması , 26 ağustosta başak balık aksında ay tutulması oldu .Bu olay tutulma etkisi altında gerçekleşti.) 

14) İran Hava Yolları uçuş 655, 3 Temmuz 1988 – Basra körfezi

İran hava yolları’na ait bir Airbus A300B2-203 tipi yolcu uçağının, Basra körfezi üzerindeyken ABD donanma gemisi tarafından, savaş  uçağı zannedilerek iki füzeyle vurulduğu olaydır. Uçaktaki 66’sı çocuk yaşta olan toplam 290 kişiden hiçbiri kurtulamamış, çoğu kişinin cesetlerine üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen hala ulaşılamamıştır.

15) Amerikan Hava Yolları uçuş 161, 25 Mayıs 1979 – İllinois, ABD

Amerikan Hava Yolları’na ait DC-10 tipindeki uçak Chicago o’hare uluslararası havalimanından kalkışından hemen sonra sol motorunun kopması neticesinde çakıldı. 2’si yerde olmak üzere toplam 273 kişi hayatını kaybetti.

16) Pan-Am uçuş 103, “Lockerbie Faciası”, 21 Aralık 1988 – Lockerbie, İskoçya

Pan-Am hava yolları’na ait Boeing 747 tipi bir yolcu uçağı 21 aralık 1988 tarihinde Londra-New York seferini yaparken, İskoçya’nın Lockerbie yakınlarında düşmüştür. Uçaktaki 258 kişi ve kasabada yaşayan 17 kişi ile birlikte toplam 275 kişinin öldüğü ve sorumlusunun Libya’nın olduğu düşünülen olaydır.

17) FLIGHT 19 OLAYI

5 Aralık 1945 tarihinde gerçekleşen olayda, Amerikan donanmasına ait altı uçak, rutin olarak başlayan askeri bir eğitim sırasında kayboldu.

BD’nin Florida eyaletinde bir üsden havalanan uçaklarda teknik ve deneyim açısından da uygun koşullara rağmen, söylenenlere göre pilotlar işaretleri algılayamaz ve dikkatleri dağılır. Kuleye yapılan çağrılarda uçuşu yöneten Charles Taylor pusulasının arızalandığını belirtir.

Kulenin batı istikametine yönelmeleri direktifini de ekip yerine getiremez ve kule ile uçaklar arasındaki bağlantı kopar ve haber alınamaz. Olay sonrası arama çalışmalarına katılan bir kurtarma uçağı da ortadan kaybolur. Kaybolan arama uçağının havada patladığı görüşü dile getirilir.

Olay ile ilgili olarak ortaya atılan diğer bir iddiada ise uçuşu yöneten Taylor’un eğitimi yapmama isteğine donanmanın olumsuz yanıtı.

Bu olayla birlikte ayrıca, uçakların Bermuda Şeytan Üçgeni olarak bilinen ve manyetik alan olarak tanınan, daha sonra akıntı alanı olarak doğalgaz barındıran bir bölge olduğu anlaşılan alanda kaybolması adının duyulmasında ilk örneklerdendir.( 1945 yılında 19 aralıkta ikizler yay aksında ay tutulması oldu .Bu olay tutulma öncesi gerçekleşmiştir.) 

18) STENDEC / STAR DUST OLAYI

Bir gizemli kayıp olayı da 1947 yılında Arjantin’in başkenti Buenos Aires şehrinden hareketle Santiago’ya giden uçağın And Dağları’nda kaybolması.

Uçaktan geriye tek kalan 2 Ağustos 1947 tarihinde inişten dakikalar önce mors mesajı ile “STENDEC” iletisi.Bu mesaj, kaybın havacılık tarihinde gizemli olarak yer bulan bir olay haline gelmesine neden oldu. Uçağın enkazına dair çalışmalarda geniş aramalara rağmen hiçbir şey bulunamamış, yıllar sonra, 1998 yılında bir dağcı grubu uçağın motoruna ait parçalara ulaşmış ve 2000 yılında enkazın tamamı bulunmuş.

19) 28 Kasım 1979’da Yeni Zelanda Havaalanı’ndan kalkan uçak Antartika üzerinden geçerken görüş mesafesinde yaşadığı sorun yüzünden Erebus Dağına çarptı. Uçaktaki 257 kişi hayatını kaybetti.

20) 1 Haziran 2009’da Fransız hava yolu şirketi Air France’a ait bir Airbus A330 Brezilya ile Fransa arasında okyanusa düştü. Kazada biri Türk 228 kişi öldü.

21) 17 Temmuz, 2007’de Airbus A320-233 Brezilya San Paula, Congonhas Uluslararası Havalimanına inişi sırasında, düştü ve uçaktaki 187 kişi uçağın düştüğü yerde, sonrasında ise 12 kişi yaşamını yitirdi.

22) 22 Ağustos 2006’da Tupolev tipi uçak Ukrayna’nın doğusunda düştü, kazada 170 kişi öldü.

23) 15 Temmuz 2009’da Tahran-Erivan seferini yapan İranlı hava yolu şirketi Caspian Airlines’ın uçağı Kazvin bölgesinde düştü, 168 kişi öldü.( 2009 yılında 7 temmuzda oğlak yengeç aksında ay tutulması , 22 temmuzda aynı aksta güneş tutulması olmuştur .Bu olay da tutulma etkisinde gerçekleşmiştir.) 

24) 29 Eylül 2006’da Brezilya hava yolu şirketi GOL’a ait bir Boeing 737 Amazon ormanlarına düştü, 155 kişi öldü.( 2006 yılında 7 ve 22 eylülde başak balık aksında ay ve güneş tutulması olmuştur .Bu olay da tutulma etkisi altında gerçekleşmiştir.)

25) 20 Ağustos 2008’de İspanyol Havayolları şirketi Spanair’e ait bir uçak, Madrid havalimanından kalkışı sırasında düştü, 154 kişi öldü.( 2008 yılında 1 ağustosta ve 16 ağustosta kova aslan aksında güneş ve ay tutulması olmuştur .Bu olay da tutulma etkisinde gerçekleşmiştir.)

26) 30 Haziran 2009’da Yemen hava yolu şirketi Yemenia’ya ait bir Airbus A310 Moroni’den havalandıktan kısa süre sonra Komor Adaları açıklarında düştü. 153 kişinin öldüğü kazadan tek kurtulan 12 yaşındaki bir kız çocuktu.( Olaydan bir hafta sonra 7 temmuzda oğlak yengeç aksında ay tutulması olmuştur.)

27) 3 Ocak 2004’te Boeing B-737 tipi yolcu uçağı pilotun kontrolünü kaybetmesi üzerine Mısır’ın Sharm el Şeyh şehri açıklarında Kızıldeniz’e çakıldı. Uçaktaki 148 kişinin tamamı hayatını kaybetti.

28) 25 Eylül 1978’de Pasifik Havayolları uçağı inişe geçtiği sırada yükselmekte olan Cessna tipi küçük uçakla havada çarpıştı. Kazada hava alanındaki kule çalışanlarının uçak pilotunu eksik bilgilendirmelerinin büyük etkisi oldu. Pasifik Havayolları uçağında bulunan 135 kişi, Cessna’daki 2 kişi ve yerde bulunan yedi kişi hayatını kaybetti.( 1978 yılında 16 eylülde başak balık aksında ay tutulması olmuştur .Olay tutulma etkisinde gerçekleşmiştir.)

29) 9 Temmuz 2006’da Rusya’nın Sibir hava yolu şirketinin Airbus A310 tipi uçağı Sibirya’ya düştü, 124 kişi öldü.

30) 5 Temmuz 1970’de Toronto’ya inmek isterken pistten yaklaşık 60 fit yükseklikte uçağın hava deflektörlerinin açılmasıyla 4. motor devreden çıktı. Uçağın kanadı alev aldı, kaptan pilot devam etmeye çalışınca 3. motor da devreden çıktı ve uçak yere çakıldı. Uçakta bulunan 109 kişi hayatını kaybetti.

31) 5 Mayıs 2007’de Kenya Airways’e ait bir uçak şiddetli fırtına nedeniyle Douala Havalimanından kalkışından kısa süre sonra düştü, 114 kişi hayatını kaybetti.

32) 3 Mayıs, 2006’da Airbus A320-211 Rusya nın Soçi Havaalanına yaklaşırken birden radarda kaybolmuştur. Sonraları Karadeniz de uçak kalıntıları bulunmuştur. Uçakta 113 kişi yaşamını yitirmiştir.

33) 12 Mayıs 2010’da Libya havayolu şirketi Afrikiyah’a ait Airbus A330-202 tipi bir uçak Libya’nın Trablusgarb havaalanında düştü. Uçakta bulunan 104 kişiden yalnızca 10 yaşındaki bir çocuk kurtuldu.

34) 20 Mart 1969, Avion Havayolları, Louisiana…Sisli havada iniş yapmaya çalışırken görüş alanının kısıtlı olmasından dolayı Kanawha County Havaalanı yakınlarında düştü. Uçaktaki 105 kişiden 100’ü hayatını kaybetti.( 1969 yılında 18 Martta başak balık aksında ay tutulması oldu .Bu olay tutulma etkisi altında gerçekleşti.) 

35) 10 Nisan 2010’da Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile askeri ve siyasi üst düzey yöneticilerin bulunduğu Tupolev 154 tipi uçak Rusya’nın batısındaki Smolensk yakınlarında ormana düştü. Kazada Devlet Başkanı dahil 96 kişi öldü.

36) 7 Temmuz 1962’de 3.600 fit yükseklikte Hindistan’ın Bombay şehri yakınlarında bulunan bir tepeye düşen uçak, 94 kişinin ölümüne yol açmıştı. Uçak kazasının mürettebatın navigasyon cihazı kullanmaması olduğu belirtilmişti.( 1962 de olaydan sonra 17 temmuzda oğlak yengeç aksında ay , 31 temmuzda aslan kova aksında güneş tutulması gerçekleşti.) 

37) 14 Şubat, 1990’da Airbus A320-231 Bangalore Havalimanı için son yaklaşma sırasında düştü. 88 yolcu ve 4 mürettebat yaşamını yitirdi.( 1990 yılında 9 şubatta aslan kova aksında ay tutulması oldu  .Olay tutulma etkisinde gerçekleşti.)

38) 29 ekim 2018 de  Malezya’dan havalanan Lion Air’a ait üçakta 189 kişi hayatını kaybetti. Kazanın sebebiyse hala bulunamadı.

39) 10 Mart 2019 , Etiyopya Havayolları’nın Addis Ababa-Nairobi seferini yapan Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkıştan kısa bir süre sonra düştü. Etiyopya Devlet Televizyonu uçakta bulunan 157 yolcudan kurtulan olmadığını duyurdu.( 21 Ocakta aslan kova aksında ay tutulması gerçekleşti .Bu olay tutulma etkisinde oldu .)

40) 25.02.2009 , Hollanda , Amsterdam -Boeing 737-800-TC-KGE -9 kişi öldü.( 9 şubat aslan kova aksında ay tutulması gerçekleşti. Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

41) 6 şubat 1996 -Atlas Okyanusu -TC -GEN-Boeing 757-189 kişi öldü .

42) 17 şubat 1959-İngiltere, Londra -TC-SEV-Vickers Viscount -14 kişi öldü.

42) 19 kasım 1951-Mısır, Kahire -TC-ACA-Douhlas DC-3-5 kişi öldü.

43)Havacılık tarihinin ilk ölümcül kazası 17 eylül 1908 Fort Muers , Virginia ‘da yaşandı .Wright Kardeşlerin uçağı gösteri uçuşu esnasında düştü . Kazada bir kişi hayatını kaybetti.

TÜRKİYE TARİHİNDE YAŞANMIŞ  ÖNEMLİ UÇAK KAZALARI 

1) 3 Nisan 1954’de Adana’da THY’ye ait ARK adlı uçak düştü.

Adana dan Ankara’ya gitmek  için havalanan uçak Toros eteklerinde Kurttepe mevkinde havada infilak etti. Uçağın parçaları 15 kilometrelik bir alana yayıldı. Kazada 25 kişi öldü. Hayatını kaybeden kişiler arasında Ünlü Arkeoloji Profesörü ve siyaset adamı olan Remzi Oğuz Arık da bulunuyordu. Aynı zamanda uçak kazasında kaybettiğimiz ilk hostes Güler Karaduman yine bu uçakta mürettebat olarak bulunmaktaydı.

2) 19 Ocak 1960’da Ankara’da İskandinav Havayolları uçağı düştü.

İsveç in başkenti Stockholm’den Ankara ya gelen İskandinav Havayolları’na (SAS) ait yolcu uçağı Esenboğa Havaalanı yakınlarında düştü, 42 kişi öldü.

3) 23 Eylül 1961’de THY’ye ait uçak Ankara’da düştü.

THY nin Adana-Ankara seferini yapan Fokker F27 tipi Tay adlı uçağı, Etimesgut Havaalanı yakınlarında Karanlıktepe’ye çarparak düştü.28 kişi öldü.( 26 ağustosta başak balık aksında ay tutulması gerçekleşti Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

4) 8 Mart 1962’de THY’ye ait uçak Toroslar’a çakıldı.

THY ye ait Ankara-Adana seferini yapan Fokker F27 tipi Kop uçağı, Toroslar’a çakıldı. 8’i yolcu, 3’ü mürettebat olmak üzere toplam 11 kişi öldü.( 19 şubatta başak balık aksında ay tutulması gerçekleşti .Bu olay tutulma etkisi altında oldu .)

5) 3 Şubat 1964’de Ankara yakınlarında THY’ye ait uçak düştü.

THY ye ait Douglas DC-3 tipi Eti adlı uçağı, Ankara yakınlarında düştü. 3 mürettebat yaşamını kaybetti.(14 ocakta oğlak yengeç aksında güneş tutulması gerçekleşti .Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

6) 30 Ocak 1975’te THY’ye ait uçak Marmara Denizine düştü.

THY nin İzmir-İstanbul seferini yapan F-28 tipi “Bursa”isimli uçağı Yeşilköy Havalimanı’ndaki elektrik kesintisi yüzünden piste inemedi. Tekrar yükselişe geçen uçak ,Marmara Denizi’ne düştü. 4 mürettebat ile 37 yolcunun tamamı öldü. Düşen uçağın parçaları 33 yıl sonra 2008’de balıkçıların ağına takılmasıyla bulundu. 

7) 26 Ocak 1974’te İzmir’de THY’ye ait uçak düştü.

THY nin F-28 tipi uçağı, İzmir den kalkışı sırasında pistin 100 metre uzağında yere çakıldı. Beş mürettebattan dördü ve 68 yolcudan 62’si öldü.

8) 19 Eylül 1976’da THY’ye ait uçak Toros Dağlarına çakıldı.

THY nin İstanbul-Antalya seferi ile 452 sefer sayılı uçuşunu gerçekleştiren Antalya adlı uçağı Isparta yakınlarında alçalma hatası nedeniyle Toros Dağlarına çarptı. Sekizi personel ,154 kişi öldü.

9) 23 Aralık 1979’da THY’ye ait uçak Ankara yakınlarında düştü.

THY nin  Samsun-Ankara seferini yapan Trabzon  adlı F-28 tipi uçağı, Ankara yakınlarında türbülans nedeniyle düştü. Dört mürettebattan üçü ve 39 yolcudan 36’sı öldü.

10) 16 Ocak 1983’te THY’ye ait uçak Ankara’da düştü.

THY nin Paris-İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 727 tipi “Afyon”adlı uçağı, Ankara Esenboğa Havalimanına inişi sırasında, sis ve kar yağışı nedeniyle piste çakıldı. 60 yolcudan 47’si öldü, 22 kişi yaralandı.

11) 29 Aralık 1994’de THY’ye ait uçak Van-Edremit yakınlarında düştü.

THY ‘nin 278 sefer sayılı Boeing 737 tipi “Mersin”adlı uçak, Van, Edremit ilçesi yakınlarında, dördüncü iniş denemesinde tepeye çarptı. 7 mürettebattan 5 kişi, 69 yolcudan 52 kişi öldü. 2 mürettebat 17 yolcu toplam 19 kişi yaralı olarak kurtuldu.( 18 aralıkta boğa akrep aksında ay tutulması gerçekleşti .Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

12) 7 Nisan 1999’da THY’ye ait uçak Adana-Ceyhan’da tarlaya düştü.

THY nin “Trakya” adlı Boeing 737 tipi uçağı, Adana dan  Cidde’ye giderken, kötü hava şartları nedeniyle kalkıştan dokuz dakika sonra Ceyhan’da düştü. 3500 metreden süratle burnu tarlaya çakıldı. Tarlada  30 metre çapında 15 metre derinliğinde çukur açarak tümüyle toprağa gömüldü. Hacıları almak için Suudi Arabistan’a giden uçağın altı mürettebatından kurtulan olmadı.

13) 30 Kasım 2007’de Atlasjet’e ait uçak Isparta’da dağa düştü.

İstanbul-Isparta seferini yapmak üzere saat 00:51’de havalanan Atlasjet tarafından işletilen ancak World Focus Havayolları’na ait TC-AKM tescilli MD-83 tipi 4203 sefer numaralı yolcu uçağı inişe hazırlanırken son yaklaşma esnasında Süleyman Demirel  Havalimanı’na 18 km kala 1847 m rakımlı Türbetepe Mevkii’nde  düştü. 50’si yolcu, 7’si mürettebat olmak üzere toplam 57 kişi yaşamını yitirdi. 

14) 8 Ocak 2003’te THY’ye ait uçak Diyarbakır’da düştü.

Türk Hava Yolları nın 634 sefer sayılı uçusu, THY nin Avro RJ-100 tipi yolcu uçağı Diyarbakır’ a inişi sırasında piste çakıldı.75 yolcudan 71’i, 5 kişilik müretebattan 4’ü yaşamını yitirdi.

15) 22 Eylül 1981 – Babaeski’deki “Sonbahar Tatbikatı 81” sırasında, Northrop F-5 tipi bir jet, karargah üzerine düştü. Kazada 53 asker şehit oldu.

16) 26 Mayıs 2003 – Ukrayna’da kurulu özel bir havayoluna ait YAK-42 tipi uçak, Trabzon’un Maçka ilçesindeki Pilav Dağı’na düştü Afganistan’da görevli İspanyol askerleri taşıyan uçaktaki 62 asker ve 13 mürettebat olmak üzere 75 kişi öldü.(16 mayısta boğa akrep aksında, 31 mayısta ikizler yay aksında ay ve güneş tutulmaları gerçekleşti.Bu olay da tutulma etkisinde oldu .)

17) 7 Şubat 1993 – Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’i Diyarbakır’a götürmek üzere havalanan askeri uçak, kalkışından kısa bir süre sonra Ankara’nın Yenimahalle semtindeki PTT İşleme Merkezi’ne düştü. Kazada Orgeneral Bitlis ile 3 subay, 1 astsubay ve 1 PTT görevlisi şehit oldu.

18) 25 Ağustos 1954 – Bir askeri uçak Eskişehir’de düştü. Kazada 10 kişi öldü.(16 temmuzda oğlak yengeç aksında ay tutulması gerçekleşti .Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

19) 25 Temmuz 1957 – Bursa’da askeri uçak bir mahallenin üzerine düştü. Kazada 15 kişi öldü, 19 kişi yaralandı.

20) 1 Şubat 1963 – Lübnan kökenli Middle East Airlines (MEA) şirketine ait yolcu uçağı Ankara üzerinde, Türk Hava Kuvvetlerine ait C-47 tipi uçakla çarpışarak düştü. Kazada 80 kişi öldü.(25 ocakta aslan kova aksında güneş tutulması gerçekleşti .Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

21) 13 Nisan 1982 – Erzincan’ın Refahiye ilçesi yakında ABD’ye ait askeri uçağın düşmesi sonucunda 28 kişi öldü.

22) 4 Nisan 1985 – Balıkesir’de eğitim uçuşu yapan bir uçak, marangozlar sitesine düştü. Uçağın pilotu ile 14 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.

23) 3 kasım 1936-Kahramanmaraş -TC-HRT1-Junkers F -13-Bir kişi hayatını kaybetti.

24) 22 ekim 1937- Ankara -TC-TK4-Monospar ST 18-Beş kişi hayatını kaybetti.

25) 2 kasım 1937 -Kocaeli-TC-CAN-de Havilland DH89A Rapide -İki kişi hayatını kaybetti.

26) 13 temmuz 1938-Eskişehir -Nu.D.36-Bir kişi hayatını kaybetti .

27) 25 mart 1950-Ankara-TC-BAL-Douglas C -47-15 kişi hayatını kaybetti.( 18 martta başak balık aksında Güneş tutulması gerçekleşti.Bu olay tutulma etkisinde oldu .)

28) 23 nisan 1959-Süphan dağı-G-AGRH-Avro 688 Super Trader-Oniki kişi hayatını kaybetti.(8 nisanda koç terazi aksında güneş tutulması gerçekleşti .Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

29) 21 aralık 1961-Ankara-G-ARJM-De Havilland Comet-Yirmiyedi kişi hayatını kaybetti.

30) 3 ağustos 1953 -Ege Denizi -F-BAZS-Lockheed L-749 A Constellation-Dört kişi hayatını kaybetti.(26 temmuzda kova aslan aksında ay tutulması gerçekleşti.Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

31) 25 eylül 1953-Ankara -TC-EGE-Douglas C-47-Beş kişi hayatını kaybetti.

32) 5 ocak 1954 -Çanakkale-TC-BAG-Douglas C-47-Dört kişi hayatını kaybetti.( 5 ocakta oğlak yengeç aksında Güneş tutulması gerçekleşti.Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

33) 21 mart 2000-Uludağ-TC-LMK-Beechcraft C90 King Air-Bir kişi hayatını kaybetti.

34) 21 ocak 1972-Adana-TC-JAC-Douglas DC-9-Bir kişi hayatını kaybetti.(16 ocakta oğlak yengeç aksında Güneş tutulması gerçekleşti.Bu olay tutulma etkisinde oldu.)

35) 2 Ocak 1988-İzmir-D-ABHD-Boeing 737-Onaltı kişi hayatını kaybetti.

36)27 şubat 1988-Beşparmak Dağları-TC-AKD -Boeing 727-Onbeş kişi hayatını kaybetti.

Uçak kazaları tarihleri için faydalanılan kaynaklar  :

onedio com,milliyet  com tr ,ntv cam tr, researchgate net,dunyabulteni com, cnnturk com,airlinehaber com, neoldu com, sabah com tr, hürriyet com tr , habervitrini com, euronews com , airporthaber com .

Uçak kazaları -Kerem Gök 

DÜNYADAKİ UÇAK KAZALARI İLE İLGİLİ BULUNAN ORTAK NOKTALAR 

Bu çalışmada olay  anı saati bilinmediği için gün ortası saat 12.00 baz olarak alınmıştır .Bu yüzden ayın derece ve açıları , ASC ve ev girişleri değerlendirilmeye katılmamıştır .Orb aralığı maximum 8 derece olarak alınmış sadece ay düğümlerinin kavuşum açısı orb gözetilmeden  tüm burç olarak değerlendirilmiştir .

Ay düğümleri dışındaki matematiksel noktalar da değerlendirilmeye katılmamıştır.

En sık görülen  açı , gezegen ve burç yerleşimleri ;

-Güneş  en çok yengeç ve aslan burcunda  , en az oğlak ve başak burcunda yerleşimde ,

-Merkür en çok boğa ve aslan burcunda , en az yay ve koç burcunda yerleşimde , 

-Venüs en çok aslan ve koç burcunda , en az terazi , yay , oğlak burcu yerleşimde ,

-Mars en çok boğa , ikizler ve aslan burcunda , en az oğlak ve akrep burcunda yerleşimdedir ,

-Satürn en çok başak ve aslan burcunda , en az terazi burcunda yerleşimdedir (13 retro pozisyonu) ,

-Jüpiter en çok kova, akrep ve aslan burcunda , en az koç burcunda yerleşimdedir (15 retro , 1 durak pozisyonu),

-Neptün , Uranüs ve Pluto  gezegenleri dataların yarısından fazlasında retro pozisyonda, 

-Ay düğümleri en çok başak -balık aksında , en az ikizler -yay aksında yerleşimde. 

Çıkan sonuçlardan da anlaşılacağı üzere en sık vurgulanan burç,  aslan burcu ve karşıt burçların birbiriyle beraber çalışma ilkesinden hareketle , uçak kazalarının özellikle aslan-kova aksıyla ilişkisi vardır diyebiliriz.

Kazaların en çok görüldüğü zaman ise yengeç , aslan burcu dönemine yani yaz aylarına denk gelmektedir. .

Açısal bağlantılarla  ilgili çıkan sonuçlar; 

-Ağır gezegenler olan Uranüs,Neptün  ve Pluto’nun eş zamanlı retroları .(Kişisel gezegenler olan Merkür , Venüs ve Mars ta retro vurgusu yok)

-Ay düğümü , Satürn , Jüpiter , Uranüs irtibatları .

Bu konuda ek bir bilgi düşmek icap eder .Çünkü yabancı kaynaklardan “The book of ruler ships / Lee Lehman’da hava Jüpiter ,The rulership book/Rex E,Bills de hava Uranüs, Merkür , Neptün ‘le ; uçak ise Uranüs , kova , ikizler burcuyla ilişkilendirilmiştir. Bu datalara baktığımızda uçak kazaları en çok ay düğümleri , Satürn, Jüpiter , Uranüs , burç olarak aslan , kova ile ilintili ve kazalar ise klasik literatürde olduğu gibi Mars , Merkür ve ağır gezegenlerin ( Uranüs , Neptün , Pluto) bu iki kişisel gezegenle olan açısal irtibatları ile alakalıdır denilebilir.Yine bu veriler ışığında uçak için Satürn, Uranüs semboliği , hava için de Jüpiter , Neptün , Uranüs , Merkür semboliği demek uygun düşebilir .

Ay düğümü , Satürn ,Şiron ve ağır gezegen retrolarının bu kadar vurgulu olması , uçak kazalarının son derece kadersel olduğunun bir göstergesi olarak sayılabilir.

-Kişisel gezegenlerden Merkür ve Mars ın ağır gezegenlerle ve toplumsal gezegenlerle olan her türlü açı irtibatı , ( Minör açılardan 150 derece çok görülüyor.) 

-Haritaların büyük çoğunluğunda  nadir  görülen  ve Tanrı’nın parmağı olarak adlandırılan YOD açı kalıbına çok sık rastlanmıştır.( Yod, temelde en az üç gezegenin dahil olduğu; bunlardan ikisinin birbirine sekstil (60°) ve yine bu ikisinin üçüncü bir gezegene 150°’lik açı oluşturdukları bir açı kalıbıdır.150 derecelik açıların orb toleransı düşük tutulmasına rağmen olaylarda geniş orbda da etkin oldukları görülmüştür .) 

-Tutulmaların kazalarda tetikleyici bir yönü vardır ,

–Olaylar sırasında stelyumlara yani bir burçta üç ya da fazla gezegenin toplanmasına ağırlıklı olarak rastlanmıştır, 

-Olay anında partil açılar hemen hemen tüm haritalarda görülmüştür, 

-Kazalarda en çok tekrarlayan derece dünya genelinde 26 , Türkiye’de 25 derecedir .Bu derecelerdeki sabit yıldızlar olaylarda çok etkilidir.

TÜRKİYE’DEKİ  UÇAK KAZALARI İLE İLGİLİ BULUNAN ORTAK NOKTALAR 

En çok görülen burç , gezegen ve açı yerleşimleri;

-Güneş en çok oğlak , kova ve koç burcunda , en az boğa, ikizler ve yengeç burcunda yerleşimde , 

-Merkür en çok oğlak , kova ve terazi , en az ikizler burcunda yerleşimde , 

-Mars en çok oğlak , kova  , terazi en az ikizler ,balık burcu yerleşiminde , 

-Venüs en çok balık , kova , terazi en az oğlak , başak burcu yerleşiminde ,

-Satürn oğlak , akrep , kova burcunda en az aslan , yengeç , koç burcunda yerleşimde ,( 14 retro pozisyon) 

-Jüpiter en çok yay , kova, ikizler burcunda en az boğa , yengeç , akrep burcunda yerleşimde .

-Ay düğümleri en çok aslan-kova aksı yerleşiminde .

-Ağır gezegenlerden Pluto olaylarda en çok retro pozisyonda olan gezegen ,

-Ay düğümleri dünyadaki uçak kazalarında olduğu gibi çok etkindir .Olaylar sırasında hem toplumsal ve hem kollektif gezegenlerle ( özellikle Neptün ve Uranüs) ve Şiron’la açısal bağlatıları dikkat çekicidir , 

-Kazalardan sorumlu Merkür ve Mars’ın ağır gezegenlerle  ( Uranüs, Neptün , Pluto) ve toplumsal gezegenlerle ( Satürn , Jüpiter) açısal bağlantıları ,

Burada ek bilgi olarak  Marsın olaylar sırasında ağır gezegenlerle kurduğu iyicil açıların çoğunlukta olduğunu  belirtmek gerekir .Bu da açılarda iyi ya da kötü diye sınıflandırmanın yorum açısından negatif ya da pozitif olarak değerlendirilmemesi gerektiğini , açı olduğu an ucunun açık bırakılması gerektiğinin bir göstergesidir.

-Olaylar sırasında dünyadaki uçak kazalarında olduğu gibi stelyumlara ve partil açılara çoğu haritada rastlanmıştır, 

-Uçak kazaları Türkiye’de en çok oğlak , kova burcu döneminde yani kışın olmaktadır .Gezegen yerleşimlerinde en çok vurgulanan burç kova  ve yine etkili olan aks , dünyadaki uçak kazalarında da etkili olan aslan-kova aksıdır ,

-Türkiye’deki şiddet olaylarında etkili olan 13 derece balık noktası uçak kazalarında da etkin derece olarak bulunmuştur. Bununla ilgili detaylı bilgiye https://onurguven.org/2019/05/07/turkiyede-siddet-olaylari-ve-etkin-dereceler/ . linkinden ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE’DE ŞİDDET OLAYLARI VE ETKİN DERECELER Galileo, kainatın matematik diliyle yazılmış büyük bir kitap olduğunu söyler. Platon , akademisinin kapısına ‘Geometri bilmeyen bu kapıdan içeri giremez’ yazdırmıştır… Gerçekten astrolojiyle … onurguven.org

Yazıda da belirttiğim gibi bu noktada Uranus gezegeni vardır ve kadersel olaylara sebebiyet veren güney ay düğümü ile kavuşmaktadır .Bu derecenin bu kadar etkili olmasının bir diğer nedeni bir ucu terazi burcundaki Mars , Merkür ve Satürn’e ( burada orb farkı olmasına rağmen, stelyum olduğu için kavuşum enerjisi taşımaktadır ) ,diğer ucu aslan burcundaki Neptün ‘e giden ve yine son derece kadersel olaylara yol açan YOD açı kalıbının apeksinde bulunmasıdır .Bu derece , haritada adeta dinamo taşı niteliğindedir. Bu nokta tetiklendiğinde , bütün ağır gezegenler , ay düğümleri , Satürn , Mars , Merkür ve büyük su üçgenindeki diğer gezegenler de aktifleşmektedir . 12. Evdeki ay da burç ötesi , orb dahili , bir çok olayda Pluto ile kavuşum enerjisinde çalışmaktadır . Bu yüzdendir ki olaylarda 13 derece ve Merkür , Satürn ‘nün bulunduğu 24 derece birbirine bağlı olarak çalışır . İnceleyenler bilir , 24 derecedeki gezegen tetiklenmeleri de önemli olan olaylarda çok görülür . Biri tetiklendiğinde , diğeri de tetiklenir .Türkiye haritasındaki Pluto / Uranüs / Venüs, Jüpiter büyük su üçgeni ise bu enerjileri daha da aktive eder .Ayrıca bu derecenin karşıt aksında 15 derece başakta yer alan mizar sabit yıldızı da kitle ölümleri , felaketleri ve terörle ilintilidir .

Dünyadaki uçak kazalarında YOD açı kalıbının çok sık görüldüğünden bahsetmiştim .Türkiye deki uçak kazalarında da T.C haritasındaki YOD açı kalıbının apeksinde olan gezegenin çoğu datada tetiklenmesi dikkat çekicidir .

Bütünün hayrına olması dileğimle , keyifli okumalar …

Aslıhan K.(Astrodata) 

Mayıs 2019 

(Her hakkı saklıdır)

Bu yazının kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası“na göre suçtur.

Dünyada olan Uçak Kazaları ;

Türkiyede olan Uçak Kazaları ;

Exit mobile version